Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2008

Η ΓΕΝΙΑ ΤΗΣ ΣΤΙΓΜΗΣ

Πολλοί Χριστιανοί διαβάζουν τη Βίβλο συχνά, πιστεύοντας πως πρόκειται για τον ζωντανό, αποκαλυπτόμενο Λόγο του Θεού στη ζωή τους. Στις σελίδες του Ευαγγελίου διαβάζουν ξανά και ξανά για τις γενιές που άκουσαν τη φωνή του Θεού. Διαβάζουν για το Θεό που μιλάει στο λαό Του πάλι και πάλι, ενώ αυτή η φράση επαναλαμβάνεται συνεχώς: "Και είπεν ο Θεός...". Κι όμως αυτοί οι ίδιοι Χριστιανοί ζουν με τρόπο που είναι σαν να μην μιλάει ο Θεός στο λαό Του σήμερα.

Μια ολόκληρη γενιά πιστών έχει φτάσει να παίρνει αποφάσεις δικές της, χωρίς να προσεύχεται ή να συμβουλεύεται το Λόγο του Θεού. Πολλοί απλά αποφασίζουν τι θέλουν να κάνουν, και μετά ζητούν απ'το Θεό να το εγκρίνει. Προχωρούν μπροστά βιαστικά, ενώ η μόνη τους προσευχή είναι, "Κύριε, εάν αυτό δεν είναι θέλημά Σου, τότε σταμάτησέ με".

Τώρα ζούμε σε μια εποχή που αναφέρεται ως "στιγμιαία γενιά". Οι άνθρωποι παίρνουν σημαντικές αποφάσεις τόσο γρήγορα όσο ένα ανοιγοκλείσιμ του ματιού. Έχει γραφτεί ένα μπέστ σέλλερ πάνω σ'αυτό με τον τίτλο, Ανοιγοκλείσιμο: Η Δύναμη να Σκέφτεσαι Χωρίς να Σκέφτεσαι. Η θεωρία του είναι, "Να εμπιστεύεσαι το ένστικτό σου. Έχει αποδειχτεί πως οι αποφάσεις της στιγμής είναι οι καλύτερες".

Σκεφτείτε όλες τις εκφράσεις που λέγονται καθημερινά "χάριν συντομίας" π.χ.: "Πρόκειται για την προσφορά του αιώνα. Θα κάνετε γερή μπάζα αμέσως. Έχετε όμως ένα μικρό περιθώριο ευκαιρίας γι'αυτό. Αρπάξτε το τώρα!" Το κατευθυντήριο πνεύμα πίσω απ'όλο αυτό είναι, "Αποφάσισε Στη στιγμή, Αποφάσισε Στη Στιγμή, Αποφάσισε Στη Στιγμή!"

Αυτό το σκεπτικό έχει αρχίσει να μολύνει την εκκλησία, επηρεάζοντας τις αποφάσεις που αίρνονται όχι μόνο από "στιγμιαίους Χριστιανούς" αλλά και από "στιγμιαίους κήρυκες" και "στιγμιαίους ηγέτες". Μας έχουν γράψει αγριεμένοι ενορίτες αναφέροντας την ίδια ιστορία: "Ο ποιμένας μας επέστρεψε από μια σταυροφορία ανάπτυξης εκκλησιών και αμέσως μας ανακοίνωσε πως, Από σήμερα όλα αλλάζουν". Αποφάσισε να γίνουμε αμέσως μια από τις δημοφιλέστερες μοντέρνες εκκλησίες που υπάρχουν! Ούτε καν μας ζήτησε να προσευχηθούμε γι'αυτό...είμαστε όλοι μπερδεμένοι".

Πριν από λίγα χρόνια, η συήθης φράση μεταξύ Χριστιανών ήταν, "Προσευχήθηκες γι'αυτό; Εκζήτησες το θέλημα του Κυρίου σχετικά μ'αυτό; Σε στηρίζουν στην προσευχή οι αδερφοί και οι αδερφές σου; Έχεις δεχτεί θεία συμβουλή;" Σε ρωτώ, έχει γίνει συνήθειά σου αυτό; Πόσο σοβαρές αποφάσεις πήρες πέρισυ που τις είχες θέσει μπροστά στο Θεό με ειλικρίνεια και είχες προσευχηθεί πραγματικά; Ή μάλλον πόσες απ'αυτές τις αποφάσεις πήρες "στη στιγμή"; Ο λόγος που ο Θεός θέλει να έχει τον πλήρη έλεγχο στη ζωή μας είναι για να μας σώσει από καταστροφές - πράγμα στο οποίο καταλήγουν οι περισσότερες από τις "στιγμιαίες" αποφάσεις μας.