Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2008

ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΣΕΝΑ

Τους τελευταίους μήνες, έλαβα και διάβασα πολλά, λυπητερά γράμματα από πιστούς που ακόμα είναι δεμένοι με αμαρτωλές συνήθειες. Πλήθη Χριστιανών που πασχίζουν έγραφαν, "Δεν μπορώ να σταματήσω να χαρτοπαίζω...Βρίσκομαι σε κατάσταση εθισμού στο αλκοόλ...Έχω αισθηματικό δεσμό και δεν μπορώ να τον διακόψω...Είμαι σκλάβος στην πορνογραφία". Στο ένα γράμμα μετά το άλλο, οι άνθρωποι μου λένε το ίδιο πράγμα: "Αγαπώ τον Ιησού και ικέτεψα τον Θεό να με ελευθερώσει. Έχω προσευχηθεί, έκλαψα και εκζήτησα τη θεϊκή συμβουλή. Αλλά δεν μπορώ να ελευθερωθώ. Τι να κάνω;"

Έχω ξοδέψει πολύ χρόνο ζητώντας από τον Κύριο τη σοφία πως να απαντήσω σ'αυτούς τους πιστούς. Έχω προσευχηθεί, "Κύριε, γνωρίζεις τις ζωές των παιδιών σου. Πολλοί απ'αυτούς είναι αφιερωμένοι, γεμάτοι με το Άγιο Πνεύμα, που όμως δεν κατέχουν τη νίκη τη δική σου. Δεν έχουν ελευθερία. Τι συμβαίνει;"

Σε κάποιο σημείο, μελέτησα βιβλικές περικοπές σχετικές με τις υποσχέσεις του Θεού στο λαό Του. Μου θύμισαν ότι ο Κύριος υπόσχεται να μας συγκρατήσει από πέσιμο, να μας παρουσιάσει χωρίς ψεγάδι, να μας δικαιολογήσει δια πίστεως, να μας αγιάσει δια της πίστεως επίσης, και να μας κρατήσει άγιους δια της πίστεως. Υπόσχεται ότι ο παλαιός μας άνθρωπος έχει σταυρωθεί δια πίστεως, και ότι έχουμε μεταβεί στη βασιλεία Του δια πίστεως.

Το κοινό σημείο που ενώνει όλες αυτές τις υποσχέσεις είναι αυτή η φράση: "δια πίστεως". Πράγματι, όλα αυτά είναι ζητήματα πίστεως, σύμφωνα με το Λόγο του Θεού. Κι έτσι έβγαλα το μοναδικό και ξεκάθαρο συμπέρασμα για τα προβλήματα όλων αυτών των Χριστιανών που αγωνίζονται: κάπου στη ρίζα των δεσμών τους αυτών υπάρχει απιστία. Όλα επικεντρώνονται στην απλή έλλειψη πίστης.

Αγωνίζεσαι να πάρεις τη νίκη με τη δική σου δύναμη; Πολεμάς εσύ με την παλιά σου φύση; Ο Παύλος το δείχνει, "Εις δε τον εργαζόμενον ο μισθός δεν λογίζεται ως χάρις, αλλ' ως χρέος. Εις τον μη εργαζόμενον όμως, πιστεύοντα δε εις τον δικαιούντα τον ασεβή, η πίστις αυτού λογίζεται εις δικαιοσύνην" (Ρωμαίους 4:4-5).

Η νίκη σου δεν πρέπει να προέλθει από κλάμα, προσπάθεια, αλλά δια της πίστεως ότι ο Ιησούς Χριστός έχει κερδίσει τη μάχη για σένα. "χωρίς δε πίστεως αδύνατον είναι να ευαρεστήση τις εις αυτόν..." (Εβραίους 11:6). Πραγματικά, ο Παύλος λέει ότι υπάρχει μόνο μια προϋπόθεση που συνοδεύει τις υποσχέσεις του Θεού: "Εάν επιμένητε εις την πίστιν, τεθεμελιωμένοι και στερεοί και μη μετακινούμενοι από της ελπίδος του ευαγγελίου, το οποίον ηκούσατε..." (Κολλοσαείς 1:23).

Ο Χριστός τα παρέδωσε όλα στον Πατέρα Του, προκειμένου να είναι εντελώς υπάκουος Υιός. Και εμείς πρέπει να κάνουμε το ίδιο. Πρέπει να εξαρτηθούμε εντελώς από τον Πατέρα, όπως ακριβώς έκανε και ο Χριστός.