Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2008

Η ΑΥΞΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΧΑΡΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΣΙΑΣΕΙ!

Ο Παύλος προειδοποίησε τους Εφέσιους, "...να μη ήμεθα πλέον νήπιοι, κυματιζόμενοι και περιφερόμενοι με πάντα άνεμον της διδασκαλίας..." (Εφεσίους 4:14). Θα σκεφτείς, Αυτό το εδάφιο δεν εφαρμόζει σ'εμένα. Η βάση μου είναι βιβλικά στέρεη. Δεν παρασύρομαι από τις νεόφερτες τάσεις και τα επιπόλαια κόλπα/παγίδες του νέου ευαγγελίου που αποσπούν τους ανθρώπους από το πρόσωπο του Χριστού. Έχω τις ρίζες μου και είμαι βασισμένος στο Λόγο του Θεού."

Και όμως, άκου το υπόλοιπο εδάφιο του Παύλου: "...περιφερόμενοι...δια της δολιότητος των ανθρώπων, δια της πανουργίας εις το μεθοδεύεσθαι την πλάνην" (4:14). Πιθανόν να μην παρασύρεσαι από ψευδοδιδασκαλίες. Ο Παύλος όμως λέει ότι θα μπορούσες, παρόλα αυτά, να παρασυρθείς από κάτι εντελώς διαφορετικό. Ρωτάει λοιπόν: " Άγεσαι και φέρεσαι από τα κακά σχέδια όλων όσων σου αντιτίθονται;"

Το μήνυμα του Παύλου μας καλεί να εξετάσουμε τους εαυτούς μας πάλι: Πως αντιδρούμε στους ανθρώπους που αποκαλούν τους εαυτούς τους αδερφούς και αδερφές εν Χριστώ, και όμως διαδίδουν ψέμματα για μας;

Όταν μας δίνει ο Παύλος την εντολή, "Να μη είμεθα πλέον νήπιοι", εννοεί, "Οι εχθροί σας-αυτοί που σας κουτσομπολεύουν και σας συκοφαντούν, σας εξαπατούν και σας χειραγωγούν, χρησιμοποιούν εναντίον σας πανουργίες και μεθοδίες, δολιοφθορές-σας λέω, όλοι τους είναι αποστρατημένα παιδιά. Είναι πονηροί και κακομαθημένοι. Και δεν έχουν επιτρέψει στη χάρη του Θεού να εργαστεί μέσα τους. Γι'αυτό μην πέσετε στα κακά, παιδαριώδη παιχνίδια τους. Θέλουν να αντιδράσετε στην κακία τους σαν τα παιδιά. Αλλά μην τους απαντήσετε με παιδικότητα".

Στο επόμενο εδάφιο, ο Παύλος μας σπρώχνει να προχωρήσουμε παραπέρα στην ωριμότητα: "Αλλά αληθεύντες εις την αγάπην να αυξήσωμεν εις αυτόν κατά πάντα, όστις είναι η κεφαλή, ο Χριστός" (Εφεσίους 4:15). Λέει δηλαδή, "Δε φταις εσύ για τα βέλη που δέχεσαι, τις πληγές που έχεις αποκτήσει, το κουτσομπολιό που έχει γίνει εις βάρος σου, την απάτη που μεθοδεύτηκε εναντίον σου. Παρόλα αυτά, μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις όλα αυτά για να αυξηθείς στη χάρη. Δες τα σαν ευκαιρίες που σου δίνονται για να μοιάσεις περισσότερο στο Χριστό. Αντέδρασε απαλά, με ταπεινό πνεύμα. Συγχώρεσε όλους αυτούς που σε χρησιμοποιούν με μοχθηρία".