Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2008

ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗ-ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ

Υποθέστε ότι έρχεστε στον Ιησού την τεσσαρακοστή πρώτη ημέρα-την επόμενη ημέρα που αντιμετώπισε τον πειρασμό στην έρημο. Το πρόσωπό Του λάμπει. Το χαίρεται, δοξάζει Τον Πατέρα, επειδή κέρδισε μια μεγάλη νίκη.

Βλέπετε ο Ιησούς αποπνέει ζωή και σιγουριά. Τώρα είναι έτοιμος ν'αντιμετωπίσει τις δυνάμεις της κόλασης. Έτσι φεύγει τολμηρά για τις μεγάλες πόλεις που βρίσκονται στο σκοτάδι. Κηρύττει το ευαγγέλιο, σίγουρος για το Λόγο του Θεού. Και θεραπεύει τους αρρώστους, γνωρίζοντας ότι ο Πατέρας είναι μαζί Του.

Τώρα, ενώ εξετάζεις τη δική σου ζωή, βλέπεις ακριβώς το αντίθετο. Ακόμα βιώνεις τη δική σου ξερή έρημο. Έχεις δεχτεί και υποφέρει δυνατές επιθέσεις από το Σατανά και η ψυχή σου έχει πέσει. Χωρίς να το θέλεις σκέφτεσαι, "Ο Ιησούς ποτέ δεν πέρασε μέσα από τέτοιες δοκιμασίες σαν τις δικές μου. Ήταν πάνω απ'όλα αυτά".

Μπορεί να βλέπεις κάποιον που διακονεί να φαίνεται δυνατός στην πίστη, να ακούγεται τόσο σίγουρος για την παρουσία του Θεού που σκέφτεσαι, "Δεν είχε ποτέ προβλήματα σαν τα δικά μου". Αν μόνο ήξερες! Δεν ήσουνα εκεί να δεις όταν τον κάλεσε ο Θεός να κηρύξει και μετά τον οδήγησε σε μια έρημο για να τον δοκιμάσει. Δεν ήσουνα εκεί να τον δεις όταν είχε ταπεινωθεί όσο δεν παίρνει, πεσμένος από την απελπισία. Και δεν ξέρεις ότι συχνά τα καλύτερα κηρύγματά του έχουν βγει από τις δοκιμασίες της δικής του ζωής.

Ο Παύλος μας προειδοποιεί να μην μετράμε τη δικαιοσύνη μας με βάση αυτήν που νομίζουμε ότι έχουν οι άλλοι: "Διότι δεν τολμώμεν να συναριθμήσωμεν ή να συγκρίνωμεν εαυτούς προς τινάς εκ των συνιστώντων εαυτούς. αλλ'αυτοί καθ'εαυτούς μετρούντες εαυτούς και προς εαυτούς συγκρίνοντες εαυτούς ανοηταίνουσιν" (Β'Κορινθίους 10:12).

Δεν μπορούμε να διαβάσουμε τις καρδιές των άλλων. Ποιός θα μπορούσε να ξέρει την τεσσαρακοστή-πρώτη ημέρα ότι ο Ιησούς είχε μόλις ενσκύψει από ένα μακρόχρονο, φρικτό πειρασμό; Ποιός θα μπορούσε να ξέρει πως η δόξα που έβλεπαν σ'Αυτόν προέκυψε από έναν αγώνα χειρότερο από όσο θα μπορούσε να αντέξει κανείς;

Πρέπει να κοιτάζουμε μόνο στον Ιησού. Και πρέπει να βασιζόμαστε μονάχα στη δικαιοσύνη Του, στην αγιοσύνη Του. Έχει δώσει σ'όλους μας ίση πρόσβαση σ'αυτήν.

Ο Θεός σ'αγαπάει στις ώρες της δοκιμασίας. Το δικό Του Πνεύμα σ'έχει οδηγήσει στην έρημο. Και όμως ο δικός Του Υιός έχει ήδη περάσει απο'κει-και γνωρίζει ακριβώς τι περνάς. Επέτρεψέ Του να τελειώσει το χτίσιμο της ολοκληρωτικής εξάρτησης και εμπιστοσύνης σου στο πρόσωπό Του. Θα βγεις με σιγουριά-και θεϊκή συμπόνοια και δύναμη για να βοηθήσεις άλλους.