Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2008

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ

Το Άγιο Πνεύμα μας δίνει δύναμη όταν αφήνουμε όλες τις ανάγκες μας στα χέρια του Θεού και εμπιστευόμαστε στη δύναμή Του.

Η Ρούθ αποτελεί παράδειγμα αυτού του είδους της εμπιστοσύνης. Αφού πέθανε ο άντρας της, η Ρούθ έμεινε με την πεθερά της, τη Ναομί. Η Ναομί νοιαζόταν για την ευημερία και το μέλλον της Ρούθ. Έτσι τη συμβούλεψε να ξαπλώσει στα πόδια του πλούσιου Βοόζ και να του ζητήσει να εκτελέσει την υποχρέωσή του απέναντί της, σαν κοντινός συγγενής της.

Εκείνο το βράδυ, αφού είχε τελειώσει το ημερήσιο ανέμισμα του σταριού, ο Βοόζ ξάπλωσε "εις την άκραν του σωρού του σίτου" (Ρούθ 3:7), και τράβηξε πάνω του την κουβέρτα. Την επόμενη μέρα το πρωϊ, ξύπνησε ξαφνιασμένος, βλέποντας μια γυναίκα ξαπλωμένη στα πόδια του. (Δεν υπήρχε τίποτε το ανήθικο με την παρουσία της Ρούθ εκεί. Επρόκειτο για ένα έθιμο της εποχής εκείνης).

Και η Ρούθ του είπε: "Άπλωσον λοιπόν την πτέρυγάν σου επί της δούλης σου, διότι είσαι ο πλησιέστερος συγγενής μου" (Ρούθ 3:9). Στην ουσία του έλεγε, "Θα δεχτείς να πάρεις πάνω σου την υποχρέωση του συγγενή προς εμένα; Θα μου παρέχεις βοήθεια;" Στην πραγματικότητα τον ρωτούσε, "Θα με παντρευτείς;"

Αυτό το ερώτημα δεν είχε την έννοια της χειραγώγησης. Ρούθ και Ναομί είχαν κάνει ό,τι έπρεπε σύμφωνα με θεϊκή επιταγή. Μπορούμε να είμαστε σίγουροι γι'αυτό, γιατί η γενεαλογία του Ιησού προήλθε από τη Ρούθ. Όταν γύρισε η Ρούθ στο σπίτι η Ναομί τη ρώτησε: "Τι έγεινεν εις σε, θυγάτηρ μου;" (Ρούθ 3:16). Με άλλα λόγια τη ρωτούσε, "Να σε λέω 'αρραβωνιασμένη' Ρούθ; Ή παραμένεις η 'χήρα' Ρούθ;"

Η Ρούθ διηγήθηκε στη Ναομί όλα όσα έγιναν. Ακούστε τη θεία συμβουλή της Ναομί: "Κάθου θυγάτηρ μου, εωσού ίδης πως θέλει τελειώσει το πράγμα. Διότι ο άνθρωπος δεν θέλει ησυχάσει, εωσού τελειώσει το πράγμα σήμερον" (Ρούθ 3:18). Η Ναομί είχε προσευχηθεί για το θέμα, εκζητώντας την καθοδήγηση του Θεού, και ο Θεός την είχε συμβουλέψει. Της είχε υπενθυμίσει την εντολή της συγγένειας-λύτρωσης (που ήταν τύπος και προάγγελος του Χριστού). Έτσι η Ναομί ήταν σίγουρη πως η ίδια και η Ρούθ είχαν κάνει το μέρος τους. Τώρα έπρεπε να μείνουν ακίνητες και να εμπιστευτούν το Θεό να εκτελέσει ό,τι είχε υποσχεθεί. Έλεγε δηλαδή ότι, "Τώρα είναι όλα στα χέρια του Θεού, Ρούθ. Χαλάρωσε και ηρέμησε".

Ηρεμία και γαλήνη ήρθε πάνω στο σπίτι της Ναομί. Κανένας δεν βρισκόταν σε κατάσταση φρενίτιδας, να τρώει τα νύχια του και ν'άναρωτιέται, "Θα το κάνει ο Θεός; Πότε θα γίνει;" Αυτές οι δυο πιστές γυναίκες μπορούσαν να χαλαρώσουν, να τραγουδούν και να δοξάζουν το Θεό για την καλοσύνη Του.

Εσύ έχεις προσευχηθεί; Έχεις εμπιστευτεί το Θεό; Είσαι έτοιμος να παραμείνεις ακίνητος και "να δεις την σωτηρία του Κυρίου;" Τα έχει όλα υπό έλεγχο.